FOODRUSTIC en español

domingo, 24 de febrero de 2013

SCANDINAVIAN LUNCH
ALMUERZO ESCANDINAVO




I remember years ago here in Marbella there was a great sweedish restaurant I used to go with my family, "Gastronome" was the name...lovely food!!! I loved going there, not only for the food but also the decoration, tipycal sweedish white colors combined with beautiful colors...I love all white decoration...I had two dishes that I loved and always ordered, one of them was this one...meatballs with mashed potatoes accompanied with a cramberry sauce...my interpretation of it is kind of the same but instead of the cramberry sauce I made tomato chutney...this recipe comes from a good friend of mine, David Gallardo who has the most amazing extra virgin olive oil shop here in Marbella...only the best spanish olive oil is sold there, they are in fact the only ones in Spain to sell exclusive the best quality extra virgin olive oil...the shop is beautiful aswell...good taste...rustic style...elegant decoration...I will give you the link so you can take a look and if you wish..you can buy this amazing olive oil online!!!
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Check it out when you have a minute!!! ;-)

Me acuerdo hace años aquí en Marbella había un restaurante sueco al que solíamos ir con la familia, "Gastronome" era el nombre...comida estupenda!!! Me encantaba ir allí, nosólo por la comida pero también la decoración, típica decoración sueca con mucho blanco acompañado de colores bonitos...Me encanta la decoración en blanco. Habían dos platos que me encantaban y que siempre pedía, uno de ellos es este plato de albóndigas con puré de patatas y una salsa de arándanos...mi interpretación del plato es más o menos el mismo aunque cambié la salsa por un chutney de tomate...esta receta viene de un buen amigo mío, David Gallardo, que tiene la más bonita tienda de aceites de oliva extra virgen de Marbella, sólo el mejor aceite extra virgen  español se vende aquí ...de hecho es la única tienda que vende estos productos de tan alta calidad de toda España...la tienda es también preciosa...con buen gusto...estilo rústico...decoración elegante...os doy aquí el link para que le echéis un vistazo y además tenéis la posibilidad de comprar por internet este magnífico aceite de oliva!!!
El link es: Dolivaonline.com
Echale un vistazo cuando puedas!!!;-)





I made this for my Mum who loves meat, I instead ate just the mashed potatoes and the chutney and it was amazingly good!!!
For the recipe:

Tomato chutney:
-1kg Kumato (brown) tomatoes
-1cinnamon stick
-Tiny piece of ginger
-1/2 glass of moscatel vinager
-1 chopped non spicy chilli
-1 glass of organic brown sugar
-1 lime cut in slices
-4 cloves
-Pinch of salt
Peel the tomatoes and add all ingredients in a heated pan and let it cook on a medium heat for about two hours or until you see that sauce starts getting thick, take out the cinnamon stick and cloves.
For the mashed potatoes, I boiled them and mashed them with some olive oil and some soja milk to make it more creamy. Meatball, I used grounded beef and added some parsley, one organic egg, some spelt flour and salt, made little balls and heatedin a pan with olive oil. Ready!

Cociné esto para mi madre que le encanta la carne, yo en cambio me comí sólo el puré con el chutney y estaba delicioso!!!
La receta:

Chutney de tomate:
-1 kg de tomates Kumato
-1 rama de canela
-un trocito de jengibre
-1/2 vaso de vinagre de moscatel
-1 chile rojo no picante cortado en trocitos
-1 vaso de azúcar moreno
-1 lima en rodajas
-4clavos
-Pizca de sal

Pelar tomates y calentar en una sartén, dejar que se reduzca alrededor de unas dos horas o hasta que quede una salsa espesa.Sacar la rama de canela y los clavos y servir.
Para el puré de patatas, herví patatas, las machaqué junto con un poco de aceite de oliva y leche de soja para darle una textura más cremosa.
Las albóndigas están hechas con carne picada de ternera, un huevo orgánico, perejil picado, sal y un poco de harina de espelta. Los calenté en la sartén con un poco de aceite de oliva. Listo!